יום שלישי, 18 ביוני 2013

הפרעת אישיות קיבוצית

אינני בקי ברזי ספרי האבחנה הפסיכיאטרית, אולם ברצוני להציע את האבחנה החדשה: הפרעת אישיות קיבוצית

היסטוריונים קוראים לכך התנהגות כיתתית (כת מדבר יהודה כמשל), אולם לטעמי מתפספס עקרון חשוב

הקבוצה הסובלת מהפרעה זו היא קבוצת נאמני ישיבת הר המור שנשיאה הוא הרב צבי טאו, תלמידו של הרב צבי יהודה קוק (בנו של הרב קוק; הראי"ה קוק).

אנשים הסובלים מהפרעת אישיות כלשהי ניחנים בשתי הפרעות מרכזיות: בוחן מציאות לקוי וקושי תפקודי יום יומי.

לכן, לעיתים קרובות מתלווה אליהן אבחנה של הפרעת אישיות אנטי סוציאלית, שהיא שם כולל של קושי בתפקוד חברתי וקושי בראיית האחר ובניהול מערכת יחסים עמו.

כידוע, ישיבת הר המור היא ישיבה המתיימרת לילך בדרכו של הרב קוק. העומד בראשה הוא תלמידו של הרב צבי יהודה קוק ורואה עצמו כממשיך דרכו בהנהגה. במסגרת זו הוא מתבונן על אנשים כנציגים של תופעות. כך, למשל, נשיא מדינת ישראל אינו אדם פרטי אלא נציג של עם ישראל וככזה אין למערכת המשפט זכות להרשיעו על דברים שלא עשה. ולפיכך יצא הרב טאו עם חבר מרעיו בפרסום מכתב תמיכה בנשיא קצב לאחר שהורשע בעבירות מין שביצע.
העובדה שאדם תומך באופן בלתי מסוייג באדם שהורשע במשפט ארוך מגלה שאינו מקבל את מרותו של שלטון החוק, ובמובן זה הוא דומה לעבריין העובר על החוק. הנה סימן ראשון להתנהגות אנטי סוציאלית.

אגב, התנהגות אנטי סוציאלית מאפיינת רבנים אחרים, ביניהם הרב דרוקמן שהביא את הרב אלון ללמד בישיבתו לאחר הפרסום של פורום תקנה, אותו רב דרוקמן (שבשיתוף עם הרב אברהם שפירא שהיה רב ראשי)שהשיב את הרב קופולוביץ לכס ראשות ישיבת נתיב מאיר לאחר שתלמידים פנו אליו ושיתפו אותו בעבירות החמורות שעשה בהם.

העולה מכאן שהתנהגות רבנית יכולה להיות בקלות אנטי סוציאלית; 
הן מצד ההיררכיה בה מצוי הרב בראש פירמידה ומתקשה לראות את הנעשה סביבו באופן המציב אותו בעין הביקורת; ראו גם דברים דומים אצל גרשום שולם בספר המחקרים שלו על התנועה השבתאית, עמ' 19: "בני הטיפוס הזה ראו את עצמם תמיד כנבדלים בעצם משאר המין האנושי... ומכאן הרגשת העליונות...; זהו המקלט של הרוחניים מפני חוסר ההבנה וההארה שבאנשי ההמון, ב'בעלי הבשר'".
והן לטעמי בשל היות הרבנים מנותקים מן המתרחש במציאות בשל חשיפה מועטת למה שקורה באמת, וגם זאת מתוך הקשבה לקובץ נאמנים ובני משפחה בלבד.  אנשים שנוטים לפטרונות (והדת בבסיסה יוצרת היררכיות של פטרונות) מתקשים לקבל את כללי המשחק החברתיים שאינם מתאימים להשקפת עולמם. בשל הכח שצברו ובשל אמונתם הבלתי מסוייגת בהשקפותיהם, הם מכוונים את צאן מרעיתם להתעמת עם הכללים המקובלים של המשחק החברתי, ויוצרים אצלם דיסוננס לא פשוט לעיכול.

התנהגות אנטי סוציאלית מאפיינת את הרב עובדיה יוסף שלא מעט מחברי סיעת ש"ס אותה הקים, ובראשם- העומד בראשה- הינם עבריינים מורשעים שלא הביעו צער וחרטה על מעשיהם, אשר חזרו לעמדות מפתח בהנהגת המפלגה (ראו עמוד 51 בקובץ זה; אגב ראו שם גם בעמוד 44 על הרב טאו; במיוחד את המידע המעניין על בריחתו מביתו לארץ ישראל בניגוד לדעת אביו. לצעד כזה השלכות אפשריות על דרכו של אדם בחייו בכלל ובהנהגה בפרט).

הרב עובדיה יוסף והרב טאו קרובים. הרב טאו קרא להצביע לש"ס בבחירות לכנסת (אע"פ שיש לו נציגות בבית היהודי= ח"כ שטבון) והוא כנראה (או נציג מטעמו) הלוחש על אוזן הרב עובדיה להתנגד לרב סתיו. ראו כאן [וראו גם את הערתי לפרסיקו בקישור זה]). לפיכך יש לכורכם יחדיו.

כתות מתקשות- על פי רוב- לגדול ולהעצים את השפעתן לאורך זמן, ובכך מתבטא, לדעתי, הבוחן השני של התפקוד היום יומי.

שמעתי שרב חשוב מזרם הר המור מכנה את הרב סתיו ללא כינוי רב (אגב, הרב סתיו למד בישיבת מרכז הרב טרם התפצלה להר המור) ובכך שוב קושי להשלים עם מישהו אחר החושב אחרת ממך. החילונים- אותם מנסה ארגון צהר לרצות ע"פ מתנגדיהם- קרובים הרבה יותר לגויים אשר מהם יש להתרחק (שהרי "עם לבדד ישכן ובגוים לא יתחשב") מאשר לפושעי ישראל החופשיים אותם אהב הרב קוק, רבה כביכול של שושלת הר המור.

את הפרעת האישיות הציבורית הזו קשה לרפא. יש לנסות לתת לסובלים מהפרעה זו כלי התמודדות קוגנטיביים אשר יסייעו להם לקיים דיאלוג עם עצמם ועם סביבתם. הציפיה לריפוי מוחלט נמוכה, אולם לאורך שנות דור ניתן לצפות לסובלימציה של מידת ההתפרצות הפסיכוטית במקרה של סינדרום הרב הראשי.  אולי יסייעו להם בתהליך הריפוי אלה שהיו עמם באותו כבשן


תגובה 1:

  1. "וככזה אין למערכת המשפט זכות להרשיעו על דברים שלא עשה."
    לשום בית משפט אין זכות להרשיע נאשם על דברים שלא עשה

    השבמחק